top of page

Sun, 05 Mar

|

zoom

Töre Sivrioğlu ve Mahir Ünsal Eriş ile Uygarlık Tarihi Atölyesi

-İnsan nasıl oluştu, mitlere karşı antropoloji ne diyor? -Yazı nasıl gelişti? Nehirlerden denizlere uygarlık nasıl yer değiştirdi? -Ortaçağ bir çöküş mü ilerleme mi? -Tek tanrılı dinler nasıl gelişti? Tanrılar nereye gittiler? -Aydınlanmanın mirası nedir?

Töre Sivrioğlu ve Mahir Ünsal Eriş ile Uygarlık Tarihi Atölyesi
Töre Sivrioğlu ve Mahir Ünsal Eriş ile Uygarlık Tarihi Atölyesi

Saat ve Yer

05 Mar 2023, 20:00 GMT+3

zoom

Etkinlik Hakkında

Töre Sivrioğlu ve Mahir Ünsal Eriş ile Uygarlık Tarihi Atölyesi

İnsanın uygarlık macerasını öğrenmeye hazır mısınız? Arkeolog ve tarihçi Töre Sivrioğlu ile arkeolog, çevirmen ve yazar Mahir Ünsal Eriş KulturaLitera için özel olarak hazırladıkları dört oturumluk bir çalışmayla bize tarih öncesinden günümüze insanın ve kurduğu uygarlığın tarihini anlatacaklar. Bu tarihsel hikaye içinde yok olan insan türleri de var mitoloji de; sanat tarihi, felsefe ve bilim de var dinler tarihi de…  

İnsanın hem fiziksel hem kültürel oluşumundan başlayarak ateşe ve tarıma, yazının gelişimine, Ortaçağ’ın gizemine ve nihayetinde insanlığı bugüne taşıyan devrimlere uzanıyor “Uygarlık Tarihi Atölye”si. Çalışma dört oturum ve dört ana başlıktan oluşuyor: “Tarih Öncesi”, “Antikçağ”, “Ortaçağ”, “Devrimlerden Günümüze”. 

Doğduğumuz günden itibaren kendimize ve dünyaya karşı duyduğumuz eşsiz merakın peşine düşmek, yeni okuma ve çalışma imkanlarıyla buluşmak, nereden başlayacağım sorusunun cevabını bulmak isteyen herkes Uygarlık Tarihi Atölyesi’ne katılabilir.

Çalışmada başlangıç, orta ve ileri seviyede okuma önerilerine de ayrıca yer verilecek ve isteyenler katılım sertifikası alabileceklerdir.

KulturaLitera’nın bütün online atölye çalışmalarından zoom kaydı alınır, gününde ve saatinde çalışmaya katılamayan tüm katılımcılarla ders bitiminde paylaşılır. 

Çalışmamızın dört oturumu da Türkiye saati ile 20.00'da başlayacaktır. 

Ücret hakkında bilgilendirme:

Dört ders toplam katılım ücreti 45 Gbp /1034 TL karşılığıdır. Bilet fiyatlarımız sitemizde pound değeri üzerinden ilan edilmiş görünmektedir ancak bankanız bu ücreti sizden o günkü kur üzerinden TL olarak tahsil edecektir.

Uygarlık Tarihi Atölyesi Program:

Birinci Oturum: 05 Mart 2023 Pazar TR saati ile 20.00-23.00

Tarih Öncesi

İnsan nasıl oluştu, mitlere karşı antropoloji ne diyor? Bizden başka hangi insan türleri vardı? Ateşi nasıl kontrol etmeyi öğrendik-ateş bize ne öğretti? Hayvanları nasıl evcilleştirdik? Tarıma nasıl başladık?

İkinci Oturum: 12 Mart 2023 Pazar TR saati ile 20.00-23.00

Antikçağ

Yazı nasıl gelişti? Şehirler nasıl kuruldu? Nehirlerden denizlere uygarlık nasıl yer değiştirdi? Kölelik nasıl gelişti? Felsefe, bilim, tiyatro ve sanat nasıl doğdu? Roma nasıl Akdeniz’e hakim oldu? Tek tanrılı dinler nasıl gelişti? Tanrılar nereye gittiler?

Üçüncü Oturum: 19 Mart 2023 Pazar TR saati ile 20.00-23.00

Ortaçağ

Ortaçağ bir çöküş mü ilerleme mi? Felsefe yerini karanlığa mı bıraktı? Şövalyeler kimdi? Vikingler Nasıl Hıristiyan oldu? Haçlılar kimdi? İslam dünyasında uygarlık nasıl yükseldi ve neden söndü, reform ve rönensans neyi değiştirdi? coğrafi keşifler nasıl başladı?  Amerikayı Müslümanlar mı keşfetti?

Dördüncü Oturum: 26 Mart 2023 Pazar TR saati ile 20.00-23.00

Devrimlerden günümüze (Sanayi devrimi, Aydınlanma devrimi, Fransız devrimi, Bolşevik devrimi)

Aydınlanmanın mirası nedir? İngiliz devrimi dünyayı nasıl değiştirdi? Amerikalılar neden kendilerine bir kral seçmediler? Üç renkli bayrak ne anlatır? Amerikan iç savaşı neden çıktı? Rusya’da Bolşevikler, Almanya’da Nasyonal-Sosyalistler nasıl başarılı olabildiler? Dünya Savaşları modernizmin sonunu mu getirdi?

Dr. Ulaş Töre Sivrioğlu: 2001 yılında Ege Üniversitesi Arkeoloji bölümünden mezun oldu. 2005’te Dionysos Kültü üzerine Yüksek Lisans tezi hazırlayarak YL derecesi aldı. 2012 ‘de Tek parti Döneminde Sümer-Hitit Araştırmaları başlıklı tezi ile Celal Bayar Üniversitesi Tarih bölümünde Doktorasını tamamladı. Öğrencilik hayatı ve sonrasında çok sayıda arkeolojik kazı projesine katıldı. Mersin Kilisetepe, Erzurum Bulamaç Höyük ve Batman Çemialo’da, Hitt, Parth ve Bizans dönemi yerleşimlerinde çalıştı. Suriye, İran, Afganistan gibi ülkelere giderek Persler, Sasaniler, Kuşanlar gibi medeniyetleri üzerine saha çalışmalarına katıldı. İslam Sanatı, eski İran dilleri ve Zerdüştlük üzerine bilimsel makaleler ve kitaplar yayınladı. Bizans, İran ve İslam tarihi/sanatı ve mitolojisi üzerine çalışmalar yapmaya devam etmektedir.

Avesta Dili ve Etimolojik Sözlüğü, Avesta Yayınları 2015

Uygarlık Tarihi, Kriter Yayınları,2017

Afganistan Tarihi, Kalkedon Yayınları, 2017

İslam Sanatında Antik Figürler, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, 2018

Medeniyetlerin Şafağı Akdeniz'in Öyküsü, Epsilon Yayınları 2022

Mahir Ünsal Eriş: Öykülerini topladığı Bangır Bangır Ferdi Çalıyor Evde adlı ilk kitabı 2012 yılında İletişim Yayınları’ndan çıktı. 2013 yılında çıkan Olduğu Kadar Güzeldik adlı ikinci öykü kitabı, 2014 yılında, 60. Sait Faik Öykü Armağanı’na layık görüldü. 2015 tarihinde kaleme aldığı ilk romanı Dünya Bu Kadar (Can Yayınları)’ın ardından Öbürküler (Kara Karga Yayınları) Diğerleri (Kara Karga Yayınları), Sarıyaz ve Kara Yarısı, Gaip (Can Yayınları) adlı kitapları yayımlandı.

Arkeoloji ve tarih eğitimi alan ve genç yaşlardan beri çevirmenlik yapan Eriş, İspanyolca, İngilizce, İtalyanca, Portekizce, Fransızca, İbranice gibi çeşitli dillerden çok sayıda kitap, makale ve öyküyü dilimize kazandırmıştır.

İlk olarak Gümüşlük Akademisi ve Mim Sanat bünyesinde dil ve edebiyat atölyeleri vermeye başlayan Mahir Ünsal Eriş, online ve yüz yüze atölye çalışmalarına Kultura Litera bünyesinde devam etmektedir.

Biletler

  • KATILIM

    £45.00
    +£1.13 service fee

Toplam

£0.00

Bu etkinliği paylaş

KULTURA-LOGO.png

Edebiyat - Kültür - Danışmanlık 

bottom of page