top of page

Sun, 10 Apr

|

Zoom

Oylum Yılmaz'la Yaratıcı Okuma ve Yazma “Romanın Tarihsel Yolculuğu”

-Masallar, mitler, dini metinler ve romanslardan bugüne romanın yolculuğu -Romansal hakikat nedir, ne değildir? -Roman ve arzu: Roman okuma arzusu, roman yazma arzusu, hayatımız roman olsun arzusu, hayatı roman olanları okuma arzusu. -Roman ve trajedi: Kendine yenik insanın kendine yenik hikayesi

Biletler satışta değil
Diğer etkinlikleri gör
Oylum Yılmaz'la Yaratıcı Okuma ve Yazma  “Romanın Tarihsel Yolculuğu”

Saat ve Yer

10 Apr 2022, 21:00

Zoom

Etkinlik Hakkında

Oylum Yılmaz'la Yaratıcı Okuma ve Yazma  “Romanın Tarihsel Yolculuğu”

-Masallar, mitler, dini metinler ve romanslardan bugüne romanın yolculuğu

-Romansal hakikat nedir, ne değildir?

-Roman ve arzu: Roman okuma arzusu, roman yazma arzusu, hayatımız roman olsun arzusu, hayatı roman olanları okuma arzusu. 

-Roman ve trajedi: Kendine yenik insanın kendine yenik hikayesi

Roman bize neyi anlatır? Gerçeğin peşinde koşan insanı mı yoksa arzularının peşinde koşan insanı mı? Romanı edebiyatın merkezine oturtan şey bu çatışma olabilir mi?Ya da giderek romanın kendisinin arzularına yenik düşmesi mi!?Roman, insanı aramakla kalmaz, aradığı insanı alıp tarihin içine yerleştirir. Çünkü zaten tarih dediğimiz şey de savaşların ve kültürel değişimlerin olduğu kadar hikaye anlatan insanın, hikayelerin de tarihidir. Ve tarih de hikayenin kendisidir!

Bu çalışmada neler yapacağız: Roman insanın, insan gerçeğin peşine düşerken anlattığımız hikayeler nasıl değişiyor? İnsanın hikayeler anlatma arzusu romanın serüveni içinde nasıl şekilleniyor? Romantizmden realizme roman sanatında kurmaca-gerçeklik ilişkisi nasıl derinleşiyor? Bu sorulara cevap verirken kendi kişisel hikayemizi, hem sanatta hem gündelik hayatta kurmanın yollarını edebiyatın ışığında bulmaya çalışacağız. Ve arzularımızın peşinden gitmenin hem yaratıcı hem tehlikeli yollarına bakacağız!

Bu çalışma ayrıca metin analizini içerir, atölye katılımcıları eğer isterlerse çalışmaya başlamadan en geç iki gün öncesine kadar, iki A4 sayfasını geçmeyecek şekilde örnek metinlerini (roman, deneme, eleştiri ya da öykü türleri içinden daha önce kaleme almış oldukları kısa bir örnek parça) atölye yürütücüsünün fikrini almak üzere kulturalitera@gmail.com adresine gönderebilirler.

Yaratıcı okuma ve yazma atölyesi, altı oturumdan oluşan her biri kendi içinde müstakil olsa da birbirini izleyen bir dizi yaratıcı okuma ve yazma programıdır. Derslerimize ister tek tek isterseniz de tüm programı alarak katılabilirsiniz. Kaçırdığınız dersleri ise geriye dönük olarak sitemizden kayıt linklerini satın alarak izleyebilirsiniz.

Oylum Yılmaz'la Yaratıcı Okuma ve Yazma

Hikaye nasıl anlatılır?

12 Aralık Pazar 21.00

Oylum Yılmaz ile Yaratıcı Okuma/Yazma Atölyesi

Kahraman nasıl yaratılır?

16 Ocak Pazar 21.00

Oylum Yılmaz ile Yaratıcı Okuma/Yazma Atölyesi

Kurmacada mekan

13 Şubat Pazar 21.00

Oylum Yılmaz ile Yaratıcı Okuma/Yazma Atölyesi

Kurmacada zaman

13 Mart Pazar 21.00

Oylum Yılmaz ile Yaratıcı Okuma/Yazma Atölyesi

Romanın tarihsel yolculuğu

10 Nisan Pazar 21.00

Oylum Yılmaz ile Yaratıcı Okuma/Yazma Atölyesi

Romanın cinsiyeti

15 Mayıs Pazar 21.00

Oylum Yılmaz :Yazar ve edebiyat eleştirmeni. İstanbul, Büyükada’da doğdu. Büyükada İlkokulu ve İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. İlk olarak Radikal Cumartesi ve Radikal İki’de çalıştı, Radikal Kitap Eki’nin editörlüğünü yaptı. Referans/Birgün gibi gazeteler, çeşitli dergiler ve siteler için kültür/sanat/edebiyat sayfaları, edebiyat köşeleri hazırladı. Çeşitli yayınevlerinde serbest olarak editörlük yaptı. Sekiz yıl boyunca düzenli olarak Sabitfikir dergisi için Şahane Bir Kitap ve Fikri Sabit köşelerini kaleme aldı. 2020 yılında Londra’da, bir edebiyat ve içerik üretim platformu olarak Kultura Litera’yı kurdu. Halen serbest editörlük ve içerik/yazar danışmanlığı yapmaktadır.

İlk romanı, Cadı 2013 (İletişim Yayınları). Duygu Asena Roman Ödülü’ne layık görülen ikinci romanı, Gerçek Hayat 2017 (İletişim Yayınları). E-Kitapları: Şahane Bir Kitap (2012) ve Fikri Sabit Yazıları (2012).

Yılmaz, ilk olarak Gümüşlük Akademisi bünyesinde başlamış olduğu edebiyat derslerine/atölyelerine online ve yüz yüze olarak KulturaLitera bünyesinde devam etmektedir.

Önceki derslerimizden kayıtlar:

*Roman neyi arar?

*Romanın kahramanı

*Neden yazıyoruz?

Bu etkinliği paylaş

KULTURA-LOGO.png

Edebiyat - Kültür - Danışmanlık 

bottom of page