top of page

Sun, 16 Jan

|

Zoom

Oylum Yılmaz'la Yaratıcı Okuma ve Yazma “Kahraman nasıl yaratılır?”

-Taşa bir kalp vermek: Kahraman yaratmak -Tehlikeli ilişkiler: Kahraman-anlatıcı ilişkisi / anlatıcı-yazar ilişkisi. -Kahramanın yolculuğu. Monomit’in derinliklerine inmek. -Anti-kahramanın yolculuğunu yaratmak ve bir kahraman olarak yazarının yolculuğunu keşfetmek.

Oylum Yılmaz'la Yaratıcı Okuma ve Yazma  “Kahraman nasıl yaratılır?”
Oylum Yılmaz'la Yaratıcı Okuma ve Yazma  “Kahraman nasıl yaratılır?”

Saat ve Yer

16 Jan 2022, 21:00

Zoom

Etkinlik Hakkında

Oylum Yılmaz ile Yaratıcı Okuma/Yazma

“Kahraman nasıl yaratılır?”

-Taşa bir kalp vermek: Kahraman yaratmak

-Tehlikeli ilişkiler: Kahraman-anlatıcı ilişkisi / anlatıcı-yazar ilişkisi.

-Kahramanın yolculuğu. Monomit’in derinliklerine inmek.

-Anti-kahramanın yolculuğunu yaratmak ve bir kahraman olarak yazarının yolculuğunu keşfetmek.

-Tolstoy’un Anna Karenina’sından Huzur’un Mümtaz’ına, Yaşar Kemal’in İnce Memet’inden Virginia Woolf’un Mrs. Dolloway’ine, Dune’un Paul Muad’dib’inden Sally Rooney’nin Marianne’ine kahramanın izini sürmek.

Bir kahraman nasıl yaratılır? Soru kulağa belki gereksiz geliyor olabilir. Sonuçta yazarın ve edebiyatın işi ne?! Eğer bir karakter kuramıyor, bir kahraman yaratamıyorsanız hemen başka bir iş seçebilirsiniz kendinize! Ama öyle kolay vazgeçenlerden değilseniz eğer, kurmacada karakter yaratımı üzerine birlikte çalışmaya başlayabiliriz.  Kahramanın peşine düşmek hem bir okur hem de bir yazar olarak bizim başlıca işimizdir. Peki nereden başlamalı? Oylum Yılmaz’la Yaratıcı Okuma/Yazma’nın bu bölümünde sıkı okurlar ve yazar adayları için kurmacada karakterin peşine düşüyoruz. Mitlerin, peri masallarının, dini metinlerin ve destanların efsanevi kahramanlarından modern klasiklerin parçalanmış benliklerine, postmodern metinlerin anti kahramanlarına ve yazar-kahramanlara uzanıyoruz. Joseph Campbell’in monomitinin derinliklerine inerek Tolstoy’un Anna Karenina’sı, Huzur’un Mümtaz’ı, Yaşar Kemal’in İnce Memet’i, Virginia Woolf’un Mrs. Dolloway’i, Dune’un Paul Muad’dib’i, Sally Rooney’nin Marianne’inin izlerini sürüyoruz.

Kurmacada karakter yaratmanın teknikleri üzerinde tek tek durulacak olan bu çalışmada tüm katılımcıların yaratıcı yazın ve yaratıcı okuma süreçlerine katkıda bulunmak hedefleniyor. Yazma, yazıya eleştirel bakış egzersizleri ile Türkiye ve dünya edebiyatından örneklerle katılımcıların yazıyla kurdukları ilişkiyi geliştirmek de atölyenin bir diğer amacı. Bu çalışma ayrıca metin analizini içerir, atölye katılımcıları eğer isterlerse çalışmaya başlamadan en geç iki gün öncesine kadar, iki A4 sayfasını geçmeyecek şekilde örnek metinlerini (roman, deneme, eleştiri ya da öykü türleri içinden daha önce kaleme almış oldukları kısa bir örnek parça) atölye yürütücüsünün fikrini almak üzere kulturalitera@gmail.com adresine gönderebilirler.

Yaratıcı okuma ve yazma atölyesi, altı oturumdan oluşan her biri kendi içinde müstakil olsa da birbirini izleyen bir dizi yaratıcı okuma ve yazma programıdır. Derslerimize ister tek tek isterseniz de tüm programı alarak katılabilirsiniz. Kaçırdığınız dersleri ise sitemizden kayıt linklerini alarak izleyebilirsiniz.

*Oylum Yılmaz ile Yaratıcı Okuma/Yazma

“Hikaye nasıl anlatılır?”

12 Aralık Pazar 21.00

*Oylum Yılmaz ile Yaratıcı Okuma/Yazma

“Kahraman nasıl yaratılır?”

16 Ocak Pazar 21.00

*Oylum Yılmaz ile Yaratıcı Okuma/Yazma

Kurmacada mekan

13 Şubat Pazar 21.00

*Oylum Yılmaz ile Yaratıcı Okuma/Yazma

Kurmacada zaman

13 Mart Pazar 21.00

*Oylum Yılmaz ile Yaratıcı Okuma/Yazma

Romanın tarihsel yolculuğu

10 Nisan Pazar 21.00

*Oylum Yılmaz ile Yaratıcı Okuma/Yazma

Romanın cinsiyeti

15 Mayıs Pazar 21.00

Oylum Yılmaz :Yazar ve edebiyat eleştirmeni. İstanbul, Büyükada’da doğdu. Büyükada İlkokulu ve İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. İlk olarak Radikal Cumartesi ve Radikal İki’de çalıştı, Radikal Kitap Eki’nin editörlüğünü yaptı. Referans/Birgün gibi gazeteler, çeşitli dergiler ve siteler için kültür/sanat/edebiyat sayfaları, edebiyat köşeleri hazırladı. Çeşitli yayınevlerinde serbest olarak editörlük yaptı. Sekiz yıl boyunca düzenli olarak Sabitfikir dergisi için Şahane Bir Kitap ve Fikri Sabit köşelerini kaleme aldı. 2020 yılında Londra’da, bir edebiyat ve içerik üretim platformu olarak Kultura Litera’yı kurdu. Halen serbest editörlük ve içerik/yazar danışmanlığı yapmaktadır.

İlk romanı, Cadı 2013 (İletişim Yayınları). Duygu Asena Roman Ödülü’ne layık görülen ikinci romanı, Gerçek Hayat 2017 (İletişim Yayınları). E-Kitapları: Şahane Bir Kitap (2012) ve Fikri Sabit Yazıları (2012).

Yılmaz, ilk olarak Gümüşlük Akademisi bünyesinde başlamış olduğu edebiyat derslerine/atölyelerine online ve yüz yüze olarak KulturaLitera bünyesinde devam etmektedir.

Önceki derslerimizden kayıtlar:

*Roman neyi arar?

*Romanın kahramanı

*Neden yazıyoruz?

Biletler

  • Katılım

    £15.00
    +£0.38 service fee
    Satış bitti

Toplam

£0.00

Bu etkinliği paylaş

KULTURA-LOGO.png

Edebiyat - Kültür - Danışmanlık 

bottom of page