top of page

Sat, 22 May

|

Online seminer

Dr.Ekin Gündüz Özdemirci ile Sinema ve Ekoloji: Filmlerle Ekolojik Okuryazarlık

· Ekolojik okuryazarlık nedir? · Ekolojik okuryazarlık yaşama ve sanata bakışımızı nasıl değiştirir, yaratıcılığımızı nasıl etkiler? · Ekolojik krizin kültürel temeli nedir? Filmler bu konuda bize neler söylüyor? · Doğayla ilişkimizi sorgularken filmlerin düşündürdükleri neler?

Dr.Ekin Gündüz Özdemirci ile Sinema ve Ekoloji: Filmlerle Ekolojik Okuryazarlık
Dr.Ekin Gündüz Özdemirci ile Sinema ve Ekoloji: Filmlerle Ekolojik Okuryazarlık

Saat ve Yer

22 May 2021, 17:00

Online seminer

Etkinlik Hakkında

Sinema ve Ekoloji: Filmlerle Ekolojik Okuryazarlık

Ayrıntılı Program

Ekolojik okuryazarlık gündelik yaşamda tercihlerimizi, kültürel temsilleri anlama biçimlerimizi etkiler ve yaşama dair bütüncül bir bakış geliştirmeyi teşvik eder. Bu atölyede ekolojik okuryazarlık anlayışını film temsillerinden örneklere bakarak edinmeye çalışacağız.

İnsanın insan dışı doğayla kurduğu sorunlu ilişki ekolojik krizi bir kültür sorunu olarak ele almanın gerekliliğini gösteriyor. Bu sorunlu ilişki üzerine inşa ettiğimiz insanmerkezci hikayemizi anlamak için filmlere bakacağız. Filmlerdeki ekolojik ve toplumsal gelecek öngörüleri bugüne dair neler anlatıyor? Doğayla kurduğumuz sorunlu ilişkiyi, kültürel, ekonomik ve sosyal boyutlarıyla sorgularken, ekolojik okuryazarlığı bu temelde konuşacağız.

Sinemada ekolojik ve toplumsal çöküşün distopik bir temsilini sunan Soylent Green (1973)filminden örneklerle insanmerkezci kültürümüzü tartışacağız. Ekomerkezci bir evren yaratan fantastik Avatar (2009)filmine bakarak, insan olmayı yeniden tanımladığımız bir hikaye kurmanın olasılıklarını ele alacağız.

Bu fikirlerle, ekolojik krizin gündelik yaşamımızla bağlarını anlamak, sadece görsel ve yazıl metinlere değil, yaşama bu ekolojik okuryazarlık anlayışıyla bakmak adına bir adım atacağız. Atölye sonunda ekolojik okuryazarlık yaklaşımını geliştirecek okuma ve izleme önerileri de paylaşılacak.

Süre: 3 saat + soru-cevap

Dr. Ekin Gündüz Özdemirci

Sinema, medya ve ekoeleştiri alanında akademik çalışmalarını sürdüren, lisans ve lisans üstü düzeyde dersler veren Ekin Gündüz Özdemirci, aynı zamanda ekolojik yaşam ve farkındalık konusunda sivil toplum çalışmaları yürütüyor. Ekoeleştiri ve sinema üzerine 2014-2015 yılları arasında İngiltere’de Brunel Üniversitesi’nde, 2017-2018 arasında da Almanya’da Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi’ne bağlı Rachel Carson Center for Environment and Society araştırma merkezinde çalışmalar yaptı. Akademik araştırmalarının yanı sıra, İskoçya’da bulunan dünyanın en eski ekoköylerinden Findhorn ekoköyünde Uygulamalı Ekoköy Yaşamı eğitimine katıldı ve burada gönüllü çalışmalar yaptı. Permakültür tasarım sertifikası, organik tarım ve doğal arıcılık eğitimlerini tamamladı, Türkiye’de ve yurtdışında ekolojik topluluklarda ve çiftliklerde gönüllü çalışmalara katıldı. Şu anda, Kapadokya Üniversitesi’nde Çevreci Beşeri Bilimler Araştırma ve Uygulama Merkezi yönetim kurulu üyeliği ve üniversitenin Sürdürülebilirlik Komisyonu başkanlığı görevlerini yürütüyor. Ekosinema, Medya İletişim ve Çevre, Çevresel Sürdürülebilirlik ve Ekolojik Yaşam, Ekolojik Okuryazarlık konularında dersler veriyor. İzmir’de Atölye Deneme Sanat ve Ekolojik Çalışmalar derneğinin başkan yardımcılığı görevinde sivil toplum projeleri üretmeye devam ediyor.

Seçilmiş Yayınlar:

· “Embodied Anthropocentrism in Anatolian Novel and Film”, Environment and Fiction, Özden Sözalan (Ed.), New York: Peter Lang GmbH, 2020, ISBN: 978-3-631-83416-9, doi: https://doi.org/10.3726/b17530

  • “Moving Stills: The Idea of Nature in New Turkish      Cinema”, Transforming Socio-Natures      in Turkey-Landscapes, State and Environmental Movements, Ethemcan      Turhan, Onur Inal (Ed.), London: Routledge, 2019, ISBN: 978-1138367692
  • Humanities,      Special Issue “Energy Use and the Humanities”, 5 (2): 35;      “Greening the Screen: An Environmental Challenge”, 2016, ISSN: 2076-0787, doi:10.3390/h5020035
  • “Eco-Nostalgia in Popular Turkish Cinema”, Ecomedia: Key Issues içinde,      Stephen Rust, Salma Monani, Sean Cubitt (Ed.), London: Routledge, 2015,      ISBN: 978-1-13-878153-5

Biletler

  • KATILIM

    £15.00
    +£0.38 service fee

Toplam

£0.00

Bu etkinliği paylaş

KULTURA-LOGO.png

Edebiyat - Kültür - Danışmanlık 

bottom of page